Manşonlar inşaatlarda, endüstriyel tesislerde ya da boruları kullanıldığı değişik alanlarda tesisatın devamlılığını sağlayabilmek adına başvurulan ara elemanlardır. Boruların birbirlerine eklemlenerek devam etmesini sağlayan manşonların paslanmaz olması, kullanım ömrünün daha uzun olması gibi bir avantajı da beraberinde getirmektedir. Paslanmaz manşon ölçüleri kullanım amaçları doğrultusunda çok farklı ölçülerde üretimi yapılmaktadır. Paslanmaz manşonlarda genellikle 14 mm ile 122 milimetre arasında değişen ölçülerin kullanımı söz konusudur.
Manşon ölçüsünün milimetre bazından büyümesi, aynı zamanda manşon ağırlığının da artması anlamına gelmektedir. 14 mm ölçüsündeki bir manşon yaklaşık olarak 0,013 gram ağırlık taşırken; 122 mm manşon ölçüleri kullanılarak üretilen manşonlarda bu rakam 1,228 kilograma kadar çıkabilmektedir. Özel kullanım amaçlarına bağlı olarak üretilen daha büyük boyutlu manşonların varlığı da söz konusudur. Paslanmaz manşonlar genellikle 304, 304L, 316 ve 316L kalitedeki çeliklerden yararlanılarak üretilmektedir. Bu çelik türleri, gelişmiş özellikleri, kalitesi ve düşük maliyeti ile tüm dünyada yaygın biçimde kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?
Paslanmaz Manşon Avantajları Nelerdir?
Paslanmaz çelik manşonları tercih sebebi haline getiren bir dizi avantaj bulunmaktadır. Bu avantajların başında, adından da anlaşılacağı üzere paslanmaz olması gelmektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda, sürekli olarak korozyon oluşturma gücü yüksek maddelerle temas eden borular ve ara elemanlarda paslanma riskinin ortaya çıkma ihtimali son derece yüksektir. Paslanmaz çelik manşonlar ise bu ihtimali büyük ölçüde ortadan kaldırmakta ve kullanılan çeliğin kalitesine bağlı olarak uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanım olanağı sunmaktadır. Manşon ölçüleri değişse de sağlamış olduğu avantajlar büyük ölçüde sabit kalmaktadır.
Paslanmaz çelik manşonların sahip olduğu bir diğer avantaj ise kolay takılabilmeleri ve aynı şekilde kolaylıkla sökülebilmeleridir. Ancak sökme ve takma işlemi esnasında son derece dikkatli olunması gereklidir. Zira manşonun boruyu tam kavramadığı durumlarda sızmaların meydana gelmesi muhtemeldir. Boru ile uyumlu manşon seçimi yapmanın önemi oldukça büyüktür. Bu yüzden de eğer mümkünse, manşonun kullanılacağı borudan bir parça örnek götürülerek satın alma esnasında deneme yapılmalıdır. Ayrıca paslanmaz çelik manşonlar kolay temizlenebilir olmaları yönüyle de ön plana çıkmaktadır. Yağlanma ya da farklı kirlerle temas etme durumunda, çok fazla efor sarf etmeden temizliğini yapabilmek mümkündür.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nerelerde Kullanılır?
Paslanmaz Manşon Çeşitleri Nelerdir?
Paslanmaz manşon ölçüleri kendi arasında sınıflandırıldığı gibi, manşonlar da sınıflandırmaya tabidir. En genel şekliyle paslanmaz çelik manşonları üç başlık altında incelemek mümkündür:
- Redüksiyon Manşon: Redüksiyon manşonlar, genellikle iki ucu eşit olmayan boruların birbirine bağlanması amacı ile kullanılmaktadır. Normal manşon ürünlerinde giriş ve çıkış genişlikleri aynı düzeydedir. Ancak bağlanmak istenilen boruların birbirinden farklı ölçülerde olması durumunda, düz manşonlar ile bağlama işleminin yapılabilmesi mümkün değildir. Redüksiyon manşonlar ise iki taraftan da farklı ölçülere sahip olmalarından dolayı bu konuda tercih edilmektedir.
- Soket Kaynaklı Manşonlar: Normal durumda manşonlar ile boruların birbirlerine sabitlenmesi için dişlilerden yararlanılmaktadır. Ancak birleştirme için üzerinde dişlisi bulunmayan borularda bu olanak söz konusu değildir. Soket kaynaklı manşonlar, manşon ile borunun kaynak sayesinde birbirlerine tutturulmalarını sağlayan manşonlardır. Burada atılan kaynağın sağlam olmasına ve herhangi bir şekilde sızdırma yapmamasına dikkat edilmesi gereklidir.
- Dişli Manşonlar: Paslanmaz manşonlar arasında en yaygın biçimde kullanılanı ve aynı zamanda kullanımı en kolay olanıdır. Boru üzerinde yer alan dişliler ile manşon üzerine yer alan dişlilerin birbirlerine denk getirilerek birleştirilmesini sağlayan bu manşonlar, iki yandan da aynı manşon ölçüleri içermektedir. Manşon ile boru eşleştirilirken, diş atlanmaması konusunda özen gösterilmelidir.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Ürünler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Paslanmaz Manşon Kullanım Alanları Nelerdir?
Paslanmaz çelikten imal edilen manşonların kullanım alanları konusunda net sınırlar çizmek mümkün değildir. Çok farklı alanlarda kullanımı bulunan bu ürünler, sağladıkları avantajlar ve kaliteleri nedeni ile her geçen gün daha da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Paslanmaz manşonların en sık kullanıldıkları alanların başında endüstriyel tesisler gelmektedir. Birden fazla borunun birbirine eklemlenerek devam etmesinin gerekli olduğu bu tür tesislerde, sızma yaşanmadan güvenli bir şekilde aktarma işleminin yapılabilmesi adına paslanmaz manşonlar kullanılmaktadır. Sızdırmazlık düzeylerinin yüksek olması ve iş güvenliğine katkı sağlaması nedeni ile bu ürünlere duyulan talep oldukça yüksektir. Endüstriyel alanların yanı sıra inşaat ve gıda sektörlerinde de paslanmaz manşon kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz manşon hakkında bilgi verdik. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünler hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!
İlginizi çekebilir: En Çok Kullanılan Paslanmaz Çelik Türleri Nelerdir?