Redüksiyonlar, bir boru hattı üzerinde bulunan ve farklı çaplarda olan boruların birbirlerine eklenmesini sağlayan ara elemanlardır. Bir borunun diğerinden küçük ya da büyük olduğu durumlarda, bir ucu dar diğer ucu geniş olan redüksiyonlar kullanılarak akışın kesintisiz bir şekilde devam etmesi sağlanmaktadır. Redüksiyon ürünleri, üretimlerinde kullanılan malzemelere göre farklı isimlerle anılmaktadır. Bu doğrultuda paslanmaz redüksiyon ürünleri ön plana çıkmaktadır. Korozyona karşı yüksek derecede dayanıklı olmasından dolayı uzun ömürlü olan paslanmaz redüksiyonlar, sahip oldukları özellikler nedeni ile her geçen gün genişleyen bir kullanım alanına hitap etmektedir. Paslanmaz redüksiyonlar, kendi aralarında belirli ölçütler doğrultusunda sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır.
Son derece kaliteli ve kullanışlı bir aktarım elemanı olan paslanmaz redüksiyonların üretimi için genellikle 304 ve 316 kalitedeki paslanmaz çelikler tercih edilmektedir. Bu da paslanmaz redüksiyonların daha uzun ömürlü olmasına ve zorlu koşullar altında bile korozyona uğramadan kullanılabilmesine olanak tanımaktadır. Dişli redüksiyonlar dışında kalan redüksiyon türleri boru hatlarına kaynak ile monte edildiğinden dolayı, seçilecek redüksiyonun kaynak tutma özelliğinin yüksek olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: En Çok Kullanılan Paslanmaz Çelik Türleri Nelerdir?
Konsantrik (Eş Merkezli) Redüksiyon
Konsantrik paslanmaz redüksiyon ürünleri, redüksiyon elemanları arasında en yaygın olarak kullanılan türdür. Tam bir koni şeklinde olan ve her iki yandan da eşit bir şekilde daralan konsantrik redüksiyonlar, yukarı kısımlarından bakıldığı zaman tek merkezli olarak görülmektedir. İyi kalitede paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilen konsantrik redüksiyonlar dayanıklılık, kaynak yapılabilirlik ve korozyon direnci gibi konularda üstün özelliklere sahiptir.
Eksantrik (Ayrı Merkezli) Redüksiyon
Eksantrik redüksiyonlar, bir tarafı diğer tarafından daha eğri ya da düz olan ara elemanlardır. Boru hatlarında dönüşleri sağlamak amacıyla, genellikle dirseklerde kullanılmaktadır. Ancak farklı durumlarda borularının devamlılığının sağlanması için de eksantrik paslanmaz redüksiyon kullanımı söz konusudur. Bu ürünler, akışkanların boru içerisindeki hareketleri esnasında oluşması muhtemel ses ve titreşimlerin minimum düzeye indirilmesi açısından da son derece kullanışlıdır. Eksantrik paslanmaz redüksiyonlar çok büyük çaplı olmadıklarından dolayı fazla yer kaplamamakta ve daha ergonomik bir kullanım sağlamaktadır. Ayrıca iki tarafının birbirinden farklı boyutta olmasından dolayı akış esnasında türbülans oluşmasını engelleme gibi bir ayrıcalığa da sahiptir.
Gıda Redüksiyonu
Şekil olarak konsantrik redüksiyon ile büyük bir benzerlik gösteren gıda redüksiyonları, bakteri tutma yüzeyinin azalması açısından birtakım farklı işlemlere tabi tutulmaktadır. Geçtiği işlemlerden sonra hem iç hem de dıştan daha pürüzsüz ve daha az gözenekli bir yüzeye sahip olan paslanmaz redüksiyon ürünleri, bu sayede gıda ile temasa uygun hale gelmektedir. İçten ve dıştan parlatılarak daha steril hale getirilen bu ürünler, gıda endüstrisinin bütün alanlarında kullanılabilmektedir. Gıda maddelerinde yüksek korozyon riski bulunmadığından dolayı, gıda redüksiyonlarında çok yüksek korozyon direncinin olmasına gerek yoktur. Gıda redüksiyonlarında iyi derecede parlatılmış ve hijyenik hale getirilmiş olması ile kaynak tutma özelliğinin yüksek olması, başlıca dikkat edilmesi gereken hususlardır.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Ürünler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dişli Redüksiyon
Kaynak kullanılarak tesisata eklenen redüksiyonların aksine dişli redüksiyonlar, iç ve dışlarında bulunan dişliler sayesinde birleştirilmektedir. Dişli redüksiyonların dış kısmında yer alan dişliler erkek; iç kısmında yer alan dişlileri ise dişi olarak adlandırılmaktadır. Paslanmaz redüksiyon ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan dişli redüksiyonlar, tesisatın gerekli olması durumunda kısmi olarak sökülmesine ve daha esnek hareket olanağı sağlamasına tanıdığı kolaylık ile ön plana çıkmaktadır. Dişli redüksiyonlar ev içi alanlardan ziyade endüstriyel alanlarda daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sulama sistemleri ve petrol boru hatları, dişli redüksiyon ürünlerinden en fazla yararlanılan alanlardır. Bu tür sistemlerde dişli redüksiyonların yaygın olarak kullanılmasının temelinde, basınç ayarı yapabilme imkânı tanıması yatmaktadır. Bu özellik, yalnızca dişli redüksiyon ürünleri açısından söz konusudur.
Paslanmaz Redüksiyon Kullanım Alanları
Paslanmaz redüksiyon ürünleri, çok değişik kullanım amaçları için üretilmiştir. Bu yüzden de kullanım alanları oldukça geniştir. Boru sistemlerine sağlamış oldukları yararın ortaya çıkması, paslanmaz redüksiyonların kullanımını körüklemektedir. Ancak daha önce de belirtildiği üzere, redüksiyon ürünlerinin henüz yapılarda ya da evlerdeki boru sistemlerinde kullanımı yaygınlaşmamıştır. Daha çok düzenli sıvı akışı sağlanmasının gerekli olduğu endüstriyel alanlarda tercih edilen paslanmaz redüksiyonlar, basınç düzenlemesi amacı ile de tercih edilmektedir.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz redüksiyon hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?