Paslanmaz Nipel

Paslanmaz çeliğin kullanım alanlarının her geçen gün artması, bu malzemeden elde edilen ara ürünlerin sayısında da bir artışa neden olmaktadır. Paslanmaz nipel de bu doğrultuda ortaya çıkmış olan işlevsel bir elemandır. Eş çaplı borular arasında bağlantı kurulabilmesini sağlayan nipeller, paslanmaz çeliğin tüm avantajlarına sahiptir. Uzun ömürlü olması ve yüksek korozyon direnci sayesinde en zorlu şartlar altında bile kullanılabilen nipellerin kullanımları da son derece kolaydır. Basın dayanımının yüksek olması, paslanmaz nipelleri vazgeçilmez hale getiren bir diğer husustur.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Cıvata Nerelerde Kullanılır?

Paslanmaz Çelik Nipel Üretiminde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

 

Nipel üretiminde farklı kalite değerlerindeki çeliklerden yararlanılmaktadır. Nipele kazandırılmak istenilen özellik doğrultusunda, kullanılan çeliğin türü de değişmektedir. Bu doğrultuda çok sık kullanılan iki çelik türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi 304 paslanmaz çeliktir. Orta düzeyde korozyon direncine sahip olan bu paslanmaz malzeme, dayanıklılık açısından iyi bir seviyededir. Ancak daha çok genel kullanım amaçları için uygundur. Nipellerin üretiminde başvurulan bir diğer paslanmaz çelik kalitesi ise 316 paslanmaz çeliklerdir. İçeriğinin daha zengin olmasından dolayı iyi düzeyde korozyon direncine sahip olan bu malzeme, paslanma riskinin fazla olduğu alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. 304 kalite çelik nipeller ile kıyaslandığı zaman daha üstün özelliklere sahiptir.

Paslanmaz Nipel Çeşitleri

Paslanmaz Tek Taraflı Nipel Nedir?

Paslanmaz nipeller, şekillerine göre de farklı sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. Tek taraflı nipeller, bu konuda bahsedilebilecek ilk türdür. Bir yanında dişliler bulunan tek taraflı nipellerin, diğer yanı ise düz olarak tasarlanmıştır. Dişlilerin olduğu kısım tesisat boruları üzerindeki dişliler ile eşleştirilirken; düz olan kısım kaynak yardımı ile diğer boruya sabitlenmektedir. Özellikle akışın bir taraftan basınçlı olarak geldiği durumlarda kullanım açısından tek taraflı nipel uygun bir elemandır. Ayrıca tek taraflı nipellerin sisteme monte edilmeleri son derece kolaydır.

Paslanmaz Çift Taraflı Nipel Nedir?

Çift taraflı nipeller, her iki yanı da dişli olan ve aralarında aktarım yapılacak borulara bu dişliler sayesinde sabitlenen bir malzemedir. Tek taraflı nipel ile kıyaslandığı zaman monte edilmesi çok daha zordur. Zira bir tarafta bulunan boruya dişliler yardımı ile yerleştirilse bile; diğer taraftaki boruya yerleştirilmek için nipelin değil borunun çevrilmesi gerekmektedir. Bu yüzden de tek taraflı nipeller tesisat sistemlerinde ilk kurulum aşamasında takılmalıdır. Sonradan çift taraflı nipellerin takılıp sökülmesi büyük bir zahmet yaratmaktadır.

Paslanmaz Hex Nipel Nedir?

Hex nipeller boruları birbirlerine bağlamaktan ziyade, boru hattının uç kısımlarına eklenecek olan vanaların ya da diğer bağlantı elemanlarının sabitlenmesinde kullanılmaktadır. Her iki tarafı da dişli olan bu nipel türünün orta kısmı altıgen şeklindedir. Bu sayede anahtar ile sıkıştırılmaya olanak tanımaktadır. Döküm yöntemi kullanılarak üretilen hex nipel ürünleri, iyi düzeyde sıkıştırıldıkları zaman hem sızdırmazlık hem de sağlamlık bakımından yüksek dayanıma sahiptir.

Paslanmaz Hortum Uçlu Nipel Nedir?

Hortum uçlu nipel borudan boruya değil de borudan hortuma bağlantı yapılacağı zaman kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Hortum uçlu nipellerin boruya denk gelen ucu dişlilerden oluşmaktadır. Gövdesinin ortasında bulunan altıgen yapı sayesinde anahtar kullanılarak yüksek düzeyde sabitleme yapılması sağlanmaktadır. Hortuma denk gelen tarafında ise hortuma girebilecek şekilde çentikli bir yapı bulunmaktadır. Bu tür nipeller genellikle dolum tanklarında ya da sulama sistemlerinde tercih edilmektedir.

Redüksiyon Nipel Nedir?

Bir diğer nipel türü olan redüksiyon nipeller, çapları birbirlerinden farklı olan boruların bağlanması için kullanılmaktadır. Her iki tarafı da dişli olan bu nipeller, uzatma olarak da adlandırılmaktadır. Bir tarafı küçük çaplı, diğer tarafı büyük çaplı olan bu nipeller de anahtar ile sabitlenebilmesi açısından altıgen bir gövdeye sahiptir.

Paslanmaz Nipel Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Paslanmaz Tek Taraflı Nipel

Paslanmaz nipellerin kullanım alanları konusunda net bir sınırlama yapabilmek mümkün değildir. Zira borunun ve boru hatlarının kullanıldığı her yerde paslanmaz nipellere rastlama olanağı vardır. Ancak birkaç örnek vermek gerekirse, nipel kullanımının en yaygın olduğu alanların başında ev ve bina tesisat sistemleri gelmektedir. Özellikle sıcak ve soğuk su hatlarının kurulumu esnasında nipeller önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Bununla birlikte hem ev içi hem de şehir içi doğalgaz hatlarının inşası sırasında da nipellerden yararlanılmaktadır. Ayrıca büyük çaplı endüstriyel boru hatlarında da yaygın bir biçimde nipel kullanımına rastlamak mümkündür.

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz çelik nipel ürünleri hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Cıvata Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67