paslanmaz

Paslanmaz çelik son yıllarda hem yapı sektöründe hem endüstriyel alanlarda hem de gündelik hayatın değişik noktalarında giderek artan sıklıkla kullanılan bir ürün haline gelmiştir. Paslanmaz çeliğin çok farklı çeşitleri olmasına karşın, bu çeşitlerin kullanım sıklıkları arasında gözle görülür bir artış söz konusudur. Paslanmaz çelikler temel olarak Östentitik, ferritik, martensitik, dubleks ve çökelmeyle sertleştirilmiş olmak üzere beş başlık altında incelenmektedir. Bu türler arasında östentitik paslanmaz çelikler, tüm dünyada üretilen ve kullanılan paslanmaz çeliklerin yüzde 60’lık kısmına denk gelmektedir. Özellikle östentitik paslanmaz çelikler içerisinde yer alan 300 serisi paslanmaz çelikler, tüm dünyada bilinen ve yaygın biçimde kullanılan ürünlerdir. 300 serisindeki paslanmaz çeliklerin her biri, farklı özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?

303 Paslanmaz Çelik

310Lpaslanmaz

Dünya çapında bilinirliğe sahip olan 303 paslanmaz çelik ürünü, işlenebilir olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Çeliğin işlenmesine duyulan ihtiyacın yüksek olduğu durumlar açısından 303 paslanmaz çelikler oldukça kullanışlıdır. Buna karşın kaynak yapılabilirlik açısından, diğer paslanmaz çeliklere kıyasla en verimsiz olan türdür. Korozyon direnci ve mekanik özellikler bakımından da orta denilebilecek bir düzeydedir. 303 paslanmaz çeliğin işlenebilir olması için eklenen kükürt, aynı oranda korozyon direncinin de düşmesine neden olmaktadır.

304 Paslanmaz Çelik

paslanmazturleri

300 serisi paslanmaz çelikler arasında en yaygın olarak kullanılanı 304 paslanmaz çeliklerdir. Yüzde 18’e varan krom içeriği sayesinde iyi denilebilecek düzeyde olan bu çelik türü, gündelik hayatta kullanılan pek çok eşyanın üretimi için tercih edilmektedir. 304 paslanmaz çeliğin ön plana çıkan yönü ise kaynak yapılabilir olmasıdır. Diğer paslanmaz çelik türleri ile kıyaslandığı zaman, kaynak yapmaya en elverişli çelik türüdür. Bununla birlikte korozyon riskinin çok yüksek olduğu alanlarda kullanım için uygun değildir. 304 paslanmaz çelik ürünün kullanımının yaygın olmasında, maliyetinin uygun olması da önemli bir yere sahiptir.

İlginizi çekebilir: 304 Paslanmaz Nedir? Nerelerde Kullanılır?

 304L Paslanmaz Çelik

paslanmazcelikturleri

304 paslanmaz çelikler ile 304L paslanmaz çelikler arasındaki tek fark, karbon miktarlarındaki farklılıktır. Bir çelik malzemede karbon miktarının azalması, dayanıklılığın azalması anlamına gelmektedir. Buna karşın önemli oranda olmasa da korozyon direncinde artış da gözlemlenmektedir. 304L paslanmaz çeliklerdeki karbon miktarı, 304 paslanmaz çeliklerdeki karbon miktarına göre daha düşüktür. Bu nedenle de 304L paslanmaz çeliklerin korozyon direnci görece daha yüksek; 304 paslanmaz çeliklerin ise dayanıklılığı fazladır. Paslanmaz çelik tercihi yaparken, kullanılacak alanda korozyon direncinin mi yoksa dayanıklılığın mı öncelikli ihtiyaç olduğuna dikkat ederek karar verilmelidir.

310 Paslanmaz Çelik

310paslanmaz

310 paslanmaz çeliklerin üretiminde hem krom hem de nikel bir arada kullanılmaktadır. Bu iki elementin bir arada kullanılması çeliğe oldukça yüksek korozyon direnci ve ısı direnci özelliği kazandırmaktadır. 1000 dereceyi aşan sıcaklıklarda bile rahatlıkla işlevini devam ettirebilen 310 paslanmaz çelikler, korozyon ile mücadele konusunda da en başarılı malzemeler arasındadır. Ancak sahip olduğu bu ayrıcalıklı özellikler, 310 paslanmaz çelik ürününün fiyatını büyük ölçüde artırmaktadır. Bu yüzden de çok ihtiyaç duyulmadığı sürece 310 paslanmaz çelikler tercih edilmemektedir. Genellikle petro kimya endüstrilerinde ve bazı ağır sanayi alanlarında, duyulan gereksinimden dolayı kullanılmaktadır.

316 Paslanmaz Çelik

312paslanmaz

316 paslanmaz çelikler, 304 paslanmaz çelik malzemeden sonra kullanımı en yaygın olan türdür. 304 paslanmaz malzemeye ek olarak daha fazla nikel bulunduran bu ürün, korozyon direnci açısından bir tık daha ileridedir. Ayrıca kaynak yapılabilirlik açısından da 304 paslanmaz türü ile aynı değerlere sahiptir. Ancak daha önce de belirtildiği üzere nikelin maliyet artıran bir element olmasından ötürü, fiyat açısından 304 paslanmaz çeliklere oranla daha pahalıdır. 316 paslanmaz çeliğin işlenebilir olma yönünden de dezavantajlı bir malzemedir.

316L Paslanmaz Çelik

304paslanmaz

316 paslanmaz çelikler ile 316L paslanmaz çelikler arasındaki en büyük fark, karbon miktarlarıdır. L harfi burada İngilizce “low” kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır ve daha düşük karbon değerini ifade etmektedir. 316L paslanmaz çeliklerde karbon miktarının daha düşük olmasından dolayı, dayanıklılık da düşük seviyededir. Ancak bu düşüklük yüzde 0,03 gibi son derece küçük bir orana denk gelmektedir. Buna karşın korozyon direnci bakımından 316 paslanmaz çelikten daha üstündür.

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda en çok kullanılan paslanmaz çelik türleri hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik mamulleri hakkında detaylı bilgiler almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nerelerde Kullanılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67