Sıvıların ya da gazların belirli bir sistem üzerinde taşınmasını sağlayan borular, özellikle Sanayi Devrimi sonrasında büyük önem kazanmaya başlamıştır. Silindirik bir yapıya sahip olan borular, üretimlerinde kullanılan malzemeler doğrultusunda sınıflandırılmaktadır. Boru çeşitleri arasında yer alan her türün, farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu yüzden de boru seçimi yapılacağı zaman öncelikle kullanım amacı göz önüne alınmalı ve ihtiyaca en uygun boru çeşidi hangisi ise o tercih edilmelidir. Günümüzde borular evlerdeki elektrik ve doğalgaz tesisatlarında, şehir içi su ve gaz şebekelerinde, kanalizasyon sistemlerinde, ağır ve hafif sanayi kuruluşlarında, uluslararası petrol ve doğalgaz taşımacılığında, gemilerde ve daha farklı pek çok alanda yaygın biçimde kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir:Paslanmaz Boru Nedir?
Çelik Borular
Boru çeşitleri arasında çelik borular önemli bir konuma sahiptir. Özellikle paslanmazlık özelliği kazandırılmış olan çelik borular, oldukça uzun ömürlüdür. Diğer boru çeşitleri ile kıyaslandığı zaman daha sert bir yapıya sahip olan çelik borular, sağlamlıkları ile ön plana çıkmaktadır. Buna karşın işlenebilir olması bakımından çelik borular oldukça düşük bir değere sahiptir. Çelik borular kendi içlerinde farklı kalite sınıflandırmalarına tabi tutulmaktadır. Korozyon oluşumu ihtimalinin yüksek olduğu hatlarda çelik boru kullanımı büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Demir Borular
Boru üretiminde sıklıkla başvurulan malzemelerden biri olan demir, doğada serbest halde bulunan bir elementtir. Bu elementin işlenmesi ile elde edilen demir borular, çelik borular ile kıyaslandığı zaman daha esnek bir yapıya sahiptir. Bu yönüyle de daha kolay şekil alabilmektedir. Esnekliğin önemli olduğu tesisatlar için demir borular idealdir. Korozyona karşı belirli bir seviyeye kadar direnç gösterebilse de demir boruların bu konudaki dayanıklılıkları çok yüksek değildir. Bu yüzden de korozyon tehlikesinin bulunduğu alanlarda demir boru kullanımından uzak durulmalıdır. Daha çok inşaat ve endüstri alanlarında kullanılan demir borular, boru çeşitleri arasında basınca karşı dayanıklılık arasında da iyi bir sicile sahiptir. Ancak sıcağa dayanım konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Yüksek sıcaklığa sahip olan ortamlarda ya da yüksek sıcaklıklara ulaşabilen maddelerin taşınmasında demir borular kullanışlı değildir.
Alüminyum Borular
Alüminyum, bilinen ve işlenen elementlerin en genç olanlarından biridir. Saf halde son derece dayanıksız bir yapıda olan bu element, farklı elementler ile zenginleştirilerek yeni bir forma kavuşturulmaktadır. Boru çeşitleri içinde hafifliği ile ön plana çıkan alüminyum borular, çelik boruların yaklaşık olarak üçte biri oranında bir ağırlık değerine sahiptir. Bu yönüyle de uçak ve gemilerde sıklıkla tercih edilmektedir. Dayanıklılığının büyük ölçüde artırılabilmesine karşın hafifliğinden çok taviz vermeyen alüminyum borular, paslanmaz çelikler kadar olmasalar da korozyon direnci konusunda da oldukça iyi bir noktadadır. Ayrıca yumuşak bir element olmasından dolayı şekil alması da son derece kolaydır. Son olarak da alüminyum boruların yüksek iletkenlik düzeyine sahip olduğunu belirtmek yeterlidir.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Boru Hakkında Bilinmesi Gerekenler
PVC Borular
Polivinil klörür olarak da adlandırılan PVC malzeme kullanılarak üretilen PVC borular, boru çeşitleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Sert plastik yapıda olan bu borular, sıvılar ile temas ettiği zamanda tepkimeye girmemesi ve sağlık açısından bilinen herhangi bir yan etkisi olmaması nedeni ile içme suyu şebekelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanında iç yüzeyinin yüksek pürüzsüzlüğe sahip olması, sıvı akışının daha kolay olmasına neden olmaktadır. Tarımsal sulama sistemleri, pis su şebekeleri, havuz tahliye ve doldurma sistemleri, yangın şebekeleri ve kültür balıkçılığı gibi çok farklı alanlarda da PVC boru kullanımına rastlanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Krom Boru Nerelerde Kullanılır?
Boru Üretiminde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Boru çeşitleri üretildikleri malzemenin yanı sıra; üretimlerinde izlenen yönteme göre de ayrılmaktadır. Bu yöntemleri de kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:
Dikişli Borular: Borunun üretileceği malzemenin önce yassı bir hale getirilmesi ve sonrasında da boru ölçülerine göre şekillendirilerek kaynaklanması ile elde edilen borular, dikişli boru olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntemde elde edilen borular, dayanıklılık açısından ortalama bir değere sahiptir.
Dikişsiz Borular: Çekme boru olarak da adlandırılan dikişsiz borular, herhangi bir birleştirme noktasına sahip değildir. Çekme yöntemi ile doğrudan üretilen dikişsiz borular, çok daha yüksek dayanıklılık özelliğine sahiptir. Maliyet açısından daha pahalı olmasına karşın, uzun kullanım ömrüne sahip olması nedeni ile tercih edilmektedir.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz boru çeşitleri hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Boru Özellikleri Nelerdir?