paslanmazcelikboru

Genellikle gazların ve sıvıların bir yerden başka bir yere aktarılması amacıyla kullanılan paslanmaz boru ürünleri, korozyona karşı dayanıklı olmaları ve uzun yıllar kullanım olanağına sahip olmaları gibi yönleri ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca paslanmaz çelik borular, basınç ve diğer dış etkenlere karşı da son derece dayanıklıdır. Diğer boru çeşitlerine kıyasla maliyet açısından daha pahalı olsa da kullanım ömrünün uzunluğu ile maliyetini fazlası ile amorti etmektedir. Günümüzde büyük bir çeşitliliğe ulaşan paslanmaz borular, pek çok yönden farklı kategorilere ayrılmaktadır. Yüzey niteliklerine göre, kaynak biçimlerine göre ve üretim türlerine göre paslanmaz boruları kategorize etmek mümkündür. Ancak en genel sınıflandırma, üretim türleri doğrultusunda yapılmaktadır. Bu yönüyle paslanmaz borular, paslanmaz çekme borular ve paslanmaz dikişli borular olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Boru Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paslanmaz Çelik Çekme Boru

paslanmazurunleri

Paslanmaz çelik çekme borular, yüksek basınçlı maddelerin taşınması açısından idealdir. Diğer paslanmaz boru çeşitlerine kıyasla daha sağlam olan bu borular, genellikle tek parça halinde dökülmektedir. Bu yüzden de ara elemanlar ya da kaynak noktaları gibi zayıf noktalara sahip değillerdir. Çekme boruların üretimi yapılırken öncelikle boru tek parça olarak kalıba dökülmekte ve burada yuvarlak şeklini alması sağlanmaktadır. Sonrasında iç çap ölçülerinin istenilen düzeye getirilebilmesi için, içlerinden malafalar geçirilerek gerekli olan şekillendirme yapılmaktadır. Bir sonraki aşamada silindirler arasından geçen paslanmaz çekme boru, burada dış çeperinin de istenilen düzeye gelmesinin ardından temizlik ünitesine gönderilmektedir. Silindirlerin boru yüzeyinde bırakmış olduğu leke ve pürüzlerin temizlenmesinin ardından, çekme borular kullanıma hazır hale gelmektedir.

İlginizi çekebilir: Neden Paslanmaz Boru Kullanılmalıdır?

 

Paslanmaz Çelik Dikişli Boru

paslanmazmamulleri

Üretim yöntemine göre bir diğer paslanmaz boru türü olan çelik dikişli borular, çekme borulara kıyasla basınca karşı daha az dirençlidir. Bu durumun temelinde, üretim esnasında yapılan kaynaklar yer almaktadır. Zayıf olmaları nedeni ile dikişli borular genellikle basıncın az olduğu iş sahalarında ve dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır. Dikişli boruların üretimi esnasında izlenen yol, çekme boruların üretiminden oldukça farklıdır. Çelik saclardan kesilen parçaların farklı makinelerden geçirilerek yuvarlak form kazandırılması ve sonrasında da otomatik kaynak makineleri tarafından bu şeklin korunabilmesi adına kaynak yapılması, dikişli boruların üretim sürecinin başlangıcıdır. Kaynak işlemi tamamlanan borular tavlama ünitesine alınarak tavlanmaktadır. Bu işlemin amacı ise boruların daha rahat şekillendirilebilmesidir. Ayrıca tavlama sayesinde boruların esnemeye karşı daha dirençli olması da sağlanmaktadır. Bu işlemden sonra borular kesim ünitesine giderek ve istenilen boyutlarda kesim yapılmaktadır. Son aşamada ise kaynak esnasında kalan çapakların temizlenmesi ve borunun daha pürüzsüz bir yüzeye sahip olması için zımpara işlemi uygulanmaktadır.

İlginizi çekebilir: 316 Paslanmaz Boru Özellikleri Nelerdir?

Paslanmaz Boru Kullanım Alanları

paslanmazyapi

Paslanmaz boru ürünleri çok farklı alanlarda, her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Korozyona karşı yüksek dirençli olması, yani paslanmaması bu boruları tercih sebebi haline getirmektedir. Bununla birlikte basınca karşı dayanıklı olması da paslanmaz borular açısından son derece önemli bir husustur. Bu yönleri ile paslanmaz boruların en sık kullanıldığı yerler, ağır sanayi tesisleridir. Petro kimya endüstrileri ile petrol rafinerileri, paslanmaz çelik boruların yaygın olarak kullanıldığı alanlardandır. Bunun yanı sıra korozyon yaratma gücü yüksek ağır kimyasal maddelerin kullanıldığı endüstriyel alanlarda da bu maddelerin taşınması için paslanmaz borulardan yararlanılmaktadır. Ayrıca limanlar, yangın söndürme sistemleri, gıda endüstrisi, şehir içme suyu şebekeleri ve daha pek çok alanda da paslanmaz boruların kullanımına rastlamak mümkündür.

Doğru Paslanmaz Boru Nasıl Seçilir?

paslanmazcelikurun

Paslanmaz boru seçimi yapmanın bazı püf noktaları bulunmaktadır. Zira paslanmaz borular tek bir standarda göre üretilmemektedir. Paslanmaz boruların üretiminde kullanılan karbonun oranı, seçim aşamasında üzerinde durulması gereken hususlardan biridir. Bir paslanmaz boruda karbon miktarının artması boruyu daha sağlam ve sert bir hale getirmektedir. Ancak bu durum borunun şekil alamaması ve işlenememesi gibi bazı dezavantajları da beraberinde getirmektedir.

Paslanmaz borunun üretiminde kullanılan bir diğer element olan krom ise bu borulara paslanmazlık özelliğini sağlamaktadır. Bir borunun paslanmaz olarak kabul edilebilmesi için en az yüzde 13 oranında krom içermesi gerekmektedir. Bu değerin altında kalan borularda zaman içerisinde paslanma ve yıpranma görülmesi oldukça güçlü bir ihtimaldir. Bireyler kullanım amaçlarına uygun boruyu seçebilmek için bu hususları gözden kaçırmamalıdır.

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz boru hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Boru Ölçüleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67