paslanmazcelik

Uzun yıllardan beri hayatımızda olan çelik, farklı özellikler kazandırılarak, sanayi ve üretim alanlarında kullanılan en yaygın madenlerden birisidir. Aslında temelinde demir madeni olan bu ürün, krom, nikel ve benzer elementlerin katkıları ile farklı özellikler kazanır. Demir madeni kendi yalın şekilde korozif bir üründür. Küf, pas ve zamanla korozyona neden olarak zaman içinde atıl hale gelecektir. Bu nedenle su, toz ve hava ile temas edilen ortamlarda kullanımı pek uygun olmaz. 19 yy. sonlarında tesadüfen elde edilen paslanmazlar ise demirin daha etkin ve uzun soluklu olarak kullanımını sağlamışlardır.

İçerikleri bakımından alaşım oranları değiştirilerek, farklı sertlik ve özellikte ürünlerin üretilmesi mümkün olmuştur. 312 paslanmaz çelikler de bu kapsamda yer alan, dayanımı yüksek, sert, korozyon üretmeyen özel ürünlerdir. Özellikle profil üretiminde tercih edilen bu ürünlerde, nikel, krom ve karbon alaşımları bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?

312 Paslanmaz Teknik Özellikleri Nelerdir?

312paslanmaz

Korozyon dayanımı yüksek, ortamın sert olduğu alanlar için oldukça etkili ve özel ürünlerdir. Çelik boru ve profillerin üretiminde tercih edilen, ASTM 312 ürünler, Östenitik paslanmazlar içinde yer alırlar. Krom, nikel karışımı bulunan ve diğer alaşımlardan da az miktarda içeriğinde bulunur. 312 paslanmaz çelikler Östentetik grubunda oldukları için sertleşme özellikleri var. Aynı zamanda magnetik değillerdir. Kaynak ve benzeri durumlar için de ideal ürünler olarak karşımıza çıkarlar. Farklı alanlarda kullanım için uygun ürünlerdir.

Paslanmaz çelikler değerlendirilirken genel anlamda işlenir olma, esneklik, parlaklık, kaynak yapılabilme ve benzeri durumlar göz önüne alınarak yapılır. Bu anlamda çok farkla çelik türünün olduğundan da hemen bahsetmek gerekir. Sert ve daha dirençli olandan, yumuşak ve daha işlenebilir özelliğe göre ASTM sınıflandırmaları bulunur. Bu anlamda kullanılacak alanda hangi özellikler gerekli ise uzmanlar bunu seçerek işlemlerine devam ederler.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nerelerde Kullanılır?

312 Paslanmaz Çelik Kullanmanın Avantajları

312celik

İşlenmesi kolay, kaynak yapımına elverişli, bir miktar ucuz ürünler olarak karşımıza çıkarlar. İçerik alaşımları bakımından belli oranlara sahip olan bu ürünler, zorlayıcı şartların olduğu deniz araçlarında ve benzeri yerlerde rahatlıkla kullanılabilen ürünlerdir. Östenetik özellikte olduklarından manyetik özellikleri bulunmaz. Şekillendirme kolay olur. Bu nedenle kaynaklanma özelliği aktif ürünlerdir. Aynı zamanda korozyona dirençlidirler. Kaynak işlemleri sırasında argon kaynak kapılması önerilir. Bu şekilde yapısal bir değişiklik olmaz, doğal özelliğini koruyarak uzun yıllar korumaya geçer. Termal iletkenliği düşük olduğundan inşaat sektöründe yapılarda tercih edilir. Bu şekilde 312 paslanmaz sayesinde binalarda soğuk iletimi de azalmış olacaktır.

Alaşımında bulunan düşük oranlı karbon nedeni ile esnek ve sıkı bir iç dolguya sahiptirler. Köşebent, üçgen, profil, boru, saç, şerit ve benzeri şekillerde üretilmektedirler. Bu özel ölçüler sayesinde birçok üretim ve sanayi tesisinde ürünlerin kullanımı mümkün olacaktır. 312 paslanmaz çelikler ve diğer çeliklerin kullanımı kapsamlıdır. Bunun en büyük nedeni çeliklerin birçok avantajı beraberinde getirmeleridir.

Farklı şekillerde üretilen çelikler, paslanmazlık özelliğinin yanı sıra, farklı artıları da beraberinde sunarlar. Parlak zeminleri, kolay işlenebilmeleri, kaynak yapılabilme olanakları, steril ortamlar sağlamaları ve kolay temizlenebilme özellikleri nedeni ile kullanım alanları geniş olan ürünlerdir. Yapılacak olan işlemlerin rahatlıkla çözümlenebildiği bu ürün grubu, etken olarak birçok sektörün tercih ettiği, aktif bir ürün olarak karşımıza çıkar.

Paslanmaz çelikler, bugün geldiği aşamada, dünya genelinde sıklıkla kullanılan, farklı alaşımlarla değiştirilebilen özellikleri olan ürünlerdir. Elbette içlerine konulan alaşımların oranı maliyetleri doğrudan etkilemektedir. Bir çeliğin özelliği ne kadar çok arttırılmak istenirse, o derece özel alaşımların içine eklenmesi, oranların da arttırılması gerekmektedir. Bu aşamada da maliyet artışı devreye girer. Ancak bazı sektörler daha özel ürünlere ihtiyaç duyduğu için bu yüksek maliyetli ürünleri de tercih etmektedirler. Aktif bir şekilde karşımıza çıkan bu ürünler, sağlık, havacılık, deniz araç ve gereçleri, endüstriyel tesisler ve benzeri alanların ilk tercih ettiği ürünlerdir. Yüksek ömürlü, korozyondan uzak ürünler olduklarından dolayı, özellikle su ile temasın kaçınılmaz olduğu alanlar için 312 paslanmaz ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. Diğer açılardan da bu ürüne alternatif ürünler de bulunurken, maliyet açısından farklılıklar gözlemlenebilirken, elde edilecek verim ile orantılanmaları gerekir. Eşsiz özellikleri olan bu ürünler sayesinde üretilen ürünler yıllarca görevini yaparak, randımanlı çözümleri sunacaklardır.

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda, 312 paslanmaz çelik hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: 304 Paslanmaz Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67