celikprofil

Paslanmaz borular ağır ve hafif sanayide, ev içi ve ev dışı tesisat sistemlerinde, kısacası gaz ve sıvı akışının sağlanması gereken her ortamda sıklıkla kullanılan bir aktarım ürünüdür. Son derece sağlam bir yapıya sahip olması, dışsal etkenlere karşı yüksek direnç barındırması ve hepsinden önemlisi de paslanmaz olması nedeni ile bu ürünler tercih sebebidir. Farklı kullanım amaçlarına uygun olarak üretilen paslanmaz boru çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

İlginizi çekebilir: 304 Paslanmaz Nedir?

1-Paslanmaz Dikişli Boru:

304paslanmaz

Dikişli borular, paslanmazlık yönünden dikişsiz borular ile herhangi bir farka sahip değildir. Aralarındaki fark basınca karşı dayanıklılık yönüyle ortaya çıkmaktadır. Dikişli boruların üretiminde kaynak yöntemi kullanıldığı için borular basınca karşı daha dayanıksızdır. Bu tür borular genellikle basit tesisatlar ya da dekorasyon amacı ile kullanılmaktadır.

2- Paslanmaz Dikişsiz Boru

paslanmazcelikfiyatlari

Paslanmaz dikişsiz borular, paslanmaz boru çeşitleri arasında basınca karşı dayanıklılığı en yüksek olan boru türlerinden biridir. Bu durumun temelinde, üretim aşamasında kaynak yerine sıcak ya da soğuk çekme yöntemlerinin kullanılması yatmaktadır. Bu yöntem ile üretilen borularda herhangi bir ek yoktur ve boru tek parça halindedir.

3- Paslanmaz Lazer Kaynaklı Boru

paslanmazcelik

Boruların tasnif edilmesinde kaynaklamada kullanılan yöntem de önemlidir. Bu doğrultuda üç farklı boru çeşidinden söz etmek mümkündür. Bunlar arasında lazer kaynaklı borular, hem kaynak işleminin hızlı yapılması ve hem de sağlam olması nedeni ile ön plandadır. Boruların birleştirilmek istenilen kısımlarına noktasal olarak lazer uygulanması sonucunda kaynaklama işlemi tamamlanır ve daha sonra da taşlama işlemi yapılarak boru kullanıma hazır hale getirilir.

4- Polisajlı Paslanmaz Borular

paslanmazboru

Paslanmaz boru çeşitleri yüzey görünümlerinde göre de yaygın bir sınıflandırmaya sahiptir. Bu noktada mat paslanmaz borular, satine yüzeye sahip olan paslanmaz borular ve polisajlı paslanmaz borular olmak üzere üçlü bir ayrım yapmak mümkündür. Polisajlı paslanmaz borular, zımpara taşı ile temizlendikten sonra özel bir macun yardımı ile yeniden parlatılırlar. Bu yöntem ile elde edilen borular ayna kadar parlak bir yüzeye sahiptir.

Paslanmaz Boru Kullanım Alanları

paslanmazcelikprofil

Paslanmaz boruların sunmuş olduğu avantajlar, kullanım alanının yaygınlaşmasında önemli bir yere sahiptir. Uzun yıllar boyunca pas ya da korozyon tehlikesi olmadan kullanılabilmesi ve basınca karşı dayanıklı olması nedeni ile paslanmaz çelik boruların en çok tercih edildiği alanlar endüstriyel alanlardır. Bunlar arasında ilk sırayı rafineriler ve petro kimya tesisleri almaktadır. Özellikle petrol işlemede ya da sanayide kullanılan ağır kimyasalların taşınmasında paslanmaz boruların yeri büyüktür. Bunun yanında gıda endüstrisi alanında da paslanmaz boru çeşitleri önemli bir kullanım alanına sahiptir.

Sıvı ile sürekli temas etmesine rağmen herhangi bir paslanma belirtisi göstermeyen bu borular, başta sıvı gıda tesisleri olmak üzere gıda üretiminin pek çok aşamasında sürece dahil olmaktadır. İnşaatlar, yangın söndürme sistemleri, limanlar ve gemi üretim tersaneleri, içme suyu şebekeleri gibi pek çok alanda da bu ürünlerin kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca dekorasyon amacı ile de paslanmaz boruların kullanılabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Neden Paslanmaz Boru Kullanılmalıdır?

Paslanmaz Çelik Boru Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

paslanmaz

Paslanmaz borular her ne kadar işlevsel taşıma ürünleri olsalar da farklı kalite değerlerine sahiptirler. Bu yüzden de paslanmaz boru seçiminde dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında, paslanmaz çelik üretiminde kullanılan karbon miktarı gelmektedir.

Karbon, borunun daha sağlam ve basınca karşı daha dayanıklı olmasını sağlayan bir malzemedir. Bu yüzden bir paslanmaz borudaki karbon miktarının fazlalığı, borunun daha dayanıklı olması anlamına gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da çelik içerisinde yer alan kromun miktarıdır.

Krom, çeliğin paslanmazlık özelliğini sağlayan maddedir. Bu özelliği boruya verebilmesi için en az yüzde 13 oranında krom bulunması gereklidir. Daha az miktarda krom barındıran borular, belirli bir zaman diliminden sonra paslanmaya başlayabilirler. Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta da paslanmaz boru alınacak olan firmanın, bu konuda müşterilerini doyurabilecek ölçüde bilgiye sahip olması ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün sağlayabilmesidir.

Müşteriler her zaman paslanmaz boru çeşitleri konusunda bilgili olmayabilir. Bu durumda paslanmaz boru satıcısı olan firma her türlü teknik bilgi ve desteği sağlayarak müşterilerinin doğru seçim yapmasına yardımcı olmalıdır.

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz boru çeşitleri hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67