Özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra büyük önem kazanmaya başlayan paslanmaz boru ürünleri, endüstrinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bu alandaki teknik gelişmelere paralel olarak, paslanmaz borularda da gözle görülür değişimler meydana gelmiştir. Günümüzde de paslanmaz borular oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Çok farklı özelliklere sahip olmalarından dolayı bu ürünler sanayiden kimyaya, gıdadan dekorasyona kadar oldukça geniş bir alanda kullanılabilmektedir. Paslanmaz borulardan söz ederken korozyon direnci yani paslanmaya karşı dirençli olması, dayanıklılığı, kolay şekillendirilmesi, ısıya karşı dayanıklılığı ve kaynak yapılabilirliği gibi bazı özellikler ön plana çıkmaktadır. Bu özellikler, paslanmaz borularda farklı düzeylerde görülmektedir. Kimi paslanmaz borularda dayanıklılık yüksek, korozyon direnci düşükken; kimileri de daha kolay şekil alabilmesine rağmen yeterince dayanıklı değildir.
İdeal bir paslanmaz boru tüm bu özelliklerin dengede tutulabildiği borulardır. Ancak kullanılacakları yerlere göre, bir özelliğinin diğerinden üstün geldiği boruların tercih edilmesi de mümkündür. Paslanmaz borular kalite ve diğer özellikler açısından sınıflandırılırken, rakamsal ifadeler kullanılmaktadır. 304 paslanmaz borular ve 316 paslanmaz borular, kullanım yaygınlıkları bakımından ön plana çıkan ürünlerdendir.
304 Paslanmaz Boru
Paslanmaz boru ürünleri arasında 304 paslanmaz borular en yaygın olarak kullanılan türdür. 304 paslanmaz boruların bu denli yaygınlığa sahip olmasının temelinde ise korozyona karşı yüksek dirençli olması yatmaktadır. Piyasadaki diğer paslanmaz borular ile kıyaslandığı zaman, 304 paslanmaz borular korozyona karşı daha yüksek bir değere sahiptir. Bu sayede de kullanım ömrü oldukça uzundur. Ayrıca basınca karşı dayanıklılık açısından da 304 paslanmaz çelik borular genele göre oldukça iyi durumdadır. Yine de çok yüksek basınçların bulunduğu ortamlar için yeteri kadar uygun değildir.
304 paslanmaz çelik boruları avantajlı kılan hususlardan bir diğeri ise ısıya karşı olan dayanıklılığıdır. 850 dereceye varan sıcaklıklarda bile herhangi bir bozulma ya da olumsuz tepkime göstermeyen bu borular, ağır sanayinin her türlü kolunda gönül rahatlığı ile kullanılabilecek bir yapıya sahiptir. Kaynak yapılabilirliği ve kolay dövülebilir olması yönünden değerlendirildiği zaman ise bu borular ortalama düzeydedir. Kaynak sıklığının yüksek olması gereken yerlerde ya da boruların dövülmesine olan ihtiyacın yüksek olduğu yerlerde 304 paslanmaz borular çok da uygun değildir.
İlginizi çekebilir: 304 Paslanmaz Boru Özellikleri Nelerdir?
316 Paslanmaz Boru
Paslanmaz çelik boru türleri arasında sıklıkla kullanılan bir diğer model ise 316 paslanmaz boru ürünleridir. 316 paslanmaz çelik borular, en ağır şartlar altında bile korozyona karşı yüksek bir dayanıklılık sergilemektedir. Bu yönüyle de ağır kimya endüstrilerinde ya da sürekli olarak doğrudan toprak ve yağmur ile temas eden ortamlarda kullanılabilmeleri mümkündür. Bu yönüyle de 316 paslanmaz çelik borular, paslanmaz borular arasındaki en uzun ömürlü olanları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun yanında kaynak yapılabilir olması yönüyle de 316 paslanmaz borular iyi bir değere sahiptir. Paslanmaz boru türleri içerisinde en yüksek kaynak yapılabilirlik değerine sahip olan bu borular, sık kaynak gerektiren alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Ancak esneklik açısından 316 paslanmaz boruların iyi düzeyde olduğunu söylemek mümkün değildir. Daha düşük mekanik özelliklere sahip olmasından dolayı işlenmesi, şekillendirilebilmesi ve dövülmesi oldukça zor olan bir boru türüdür. Bu yüzden de kıvrımlı sistemlerden ziyade genellikle düz ilerleyen ve çok fazla manevraya gerek duyulmayan sistemlerde kullanım için uygundur.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Boru Çeşitleri Nelerdir?
Yüzey Türlerine Göre Paslanmaz Borular
Paslanmaz boru ürünlerine dair yapılan bir diğer sınıflandırma türü ise yüzey biçimlerini kapsamaktadır. Yüzey biçimlerine göre paslanmaz boruları 3 başlık altında incelemek mümkündür:
• Mat Yüzeyli Borular: Mat yüzeyli paslanmaz borular, üretimden çıktıktan sonra zımpara işleminden geçirilmekte ve sonrasında oluşan mat yüzeyin düzeltilmesi için herhangi bir işlem uygulanmayan borulardır.
• Satine Yüzeyli Borular: Paslanmaz satine borular, üretimden çıktıktan sonra geçirdikleri zımpara işleminin ardından satine makinesinden geçirilerek daha ince zımparalama işlemine tabi tutulmaktadır. Satine makinesi genellikle 320 grid zımpara taşı ile borunun yüzeyini parlatmaktadır. Bu makinede kullanılan taşın grad ölçüsünün artması, daha parlak borular elde edilmesini sağlamaktadır.
• Polisajlı Borular: Polisajlı paslanmaz borular, 320 grid satine işleminden sonra ayrıca 600 grid satine işlemine tabi tutulmaktadır. Bu aşamadan sonra da parlaklık artırıcı macunlar ile borular yeniden temizlenerek maksimum parlaklık ve pürüzsüzlük sağlanmaktadır.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz boru hakkında bilinmesi gerekenleri elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!