kosebent

Köşebentler ya da daha bilinen adı ile paslanmaz köşebentler, içi dolu paslanmaz çeliğin 90 derecelik açı ile bükülmesi neticesinde elde edilmiş olan bir malzemedir. Köşebentlerin üretiminde de hurda paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Büyük ölçüde geri dönüştürülebilir niteliğe sahip olan paslanmaz çelikler, kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra eritilerek köşebent ya da lama olarak kullanılmaktadır. Paslanmaz köşebentlerin üretiminde öncelikle hurda çelikler eritilerek lama haline getirilmekte ve sonrasında da istenilen ölçüler doğrultusunda malzeme bükülerek köşebentler elde edilmektedir. Köşebentlerin üretiminde genellikle belirli standart ölçüler mevcuttur. Ancak özel kullanım amaçları doğrultusunda, farklı boyutlarda üretim yapılabilme ihtimali de vardır.

Köşebentlerin üretimi için kullanılan paslanmaz çelik, farklı kalite düzeylerine sahiptir. Paslanmaz çelik kaliteleri, tüm dünyada bilinirliği olan bazı rakamlar ile ifade edilmektedir. Paslanmaz köşebent üretiminde en çok tercih edilen paslanmaz çelik kalitesi ise 316 paslanmaz çeliklerdir. Korozyon direncinin yüksek olması ve yapısal olarak dayanıklı olması nedeni ile tercih edilen bu çelik türü, paslanma riskinin yüksek olduğu alanlarda kullanılacak köşebentler için en uygun malzemedir. Köşebent üretiminde yaygın olarak kullanılan bir diğer çelik kalitesi ise 304 çeliklerdir. 316 çelik ile kıyaslandığında daha düşük paslanmazlık niteliğine sahip olan 304 paslanmaz çelikten imal edilen köşebentler, genel kullanım amaçları için uygundur. Bununla birlikte içerisindeki krom miktarının yüksek olması, 304 paslanmaz çelikten imal edilen köşebentlerin daha sağlam bir yapıda olmasını sağlamaktadır.

Paslanmaz köşebentlerin kalınlıkları, genellikle köşebentlerin kenar ölçüleri ile paralellik göstermektedir. Örneğin 40×40 ölçülerindeki bir köşebent için, ideal kalınlık olarak 4 mm gösterilmektedir. İki farklı malzemenin birleştirilmesini sağlayan paslanmaz köşebentler, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Ürünler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köşebent Nerelerde Kullanılır?

kosebentfiyatlari

Köşebent kullanılan alanlar konusunda belirgin bir sıralama yapmak mümkün değildir. Zira bu malzemelerin sahip olduğu ve her geçen gün gelişim gösteren özellikler, kullanım alanlarının da aynı ölçüde yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Ancak örnek olması açısında, köşebentlerin kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Makine İmalat Sanayi: Paslanmaz köşebentler, değişik amaçlarla kullanılacak olan makinelerin üretiminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle makinelerin ana kısmı olarak tanımlanan şasilerin üretiminde kullanılan profilleri birbirine bağlamak ve bu suretle mukavemet yaratmak amacını taşıyan paslanmaz köşebentler, şasilere ekstra güç desteği sağlamaktadır.
  • Gemi Sanayi: Deniz ve okyanuslarda bulunan sular yüksek miktarda tuz içerdiğinden dolayı, gemilerin imalatında korozyon direnci yüksek parçaların kullanımı önem arz etmektedir. Bu konuda iyi bir sicile sahip olan paslanmaz çelikler, çok farklı formlarda gemi imalatında kullanılmaktadır. Paslanmaz köşebent de bu ürün formları arasındadır. Gemi iskelelerinde taşıyıcı kolonlara güç kazandırmak amacı ile kullanılan köşebentler için genellikle 316 paslanmaz çelikler tercih edilmektedir.
  • Gıda Endüstrisi: Sağlık açısından zararlı olmaması, kolay temizlenebilir bir yapıda olması ve yüzeyinin hijyenik olması nedeni ile paslanmaz çelikler gıda endüstrisinin vazgeçilmez malzemeleri arasında yer almaktadır. Bu konuda paslanmaz köşebentler de karıştırma bıçaklarında, gıda malzemelerin harmanlandığı kazanlarda ve gıda depolarında tercih edilmektedir.

İlginizi çekebilir: En Çok Kullanılan Paslanmaz Çelik Türleri Nelerdir?

Köşebent Türleri Nelerdir?

kosebentnedir

Köşebent olarak adlandırılan paslanmaz malzemenin başlıca iki türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki her iki tarafı da eşit ölçüde olan, eşit açılı köşebentlerdir. Eşit açılı köşebentler genellikle 20×20 ölçüleri ila 250×250 arasındaki ölçü değerlerinde üretilmektedir. Ancak gereksinim duyulması halinde daha düşük ya da daha yüksek ölçülerde üretim yapılabilme olanağı söz konusudur. Diğer bir köşebent türü ise L biçimli köşebentlerdir. Bu türdeki köşebentlerin bir yani diğerinden daha uzundur. Ancak Türkiye pazarında L tipi köşebentlere talebin olmamasından dolayı, üretimi de son derece sınırlıdır.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Kaliteleri Nelerdir? Nasıl Belirlenir?

Köşebent Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

paslanmazcelikkosebent

Paslanmaz köşebent seçimi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara yeterli ölçüde dikkat edilmemesi, köşebentlerden istenilen verimin elde edilememesi anlamına gelmektedir. Bu konuda en önemli nokta, alınacak olan köşebendin kullanılacağı alandır. Korozyon riskinin yüksek olduğu alanlarda kullanılacak köşebentlerin, daha kaliteli çelikten üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca sağlamlık konusunda da özen gösterilmesi gereklidir. Taşınacak yük miktarının fazla olacağı alanlarda, dayanıklılığı yüksek köşebentler tercih edilmelidir. Son olarak da ısıya dayanıklılığına bakmak yerinde olacaktır. Sıcak alanlarda kullanılacak olan paslanmaz köşebentlerin, sıcak dayanımının yüksek olması önem arz etmektedir.

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz çelik köşebent hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri hakkında detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67