Paslanmaz ürünler, hayatımızın her alanında başarılı şekilde kullandığımız, özel, kullanışlı, dayanımlı parçalardır. Bu ürünler, demirin farklı oranlarda, farklı maddelerle karışımı sonucu elde edilirler. Nikel ve krom gibi elementler başta olmak üzere, demir madeni ile karışım yapıldığında, ciddi ve kullanışlı bir alaşım elde edilir. Bu alaşım, günümüzde farklı şekillerde birçok sektörde tercih edilen bir üründür. Paslanmaz ürünler, dayanımı yüksek, işlenebilen ve uzun ömürlü olmalarının yanı sıra, toz, su, korozyon gibi zararlardan da korunurlar. Bu şekilde evimizde, iş yerimizde, makinelerde ve daha birçok alanda kendilerine kullanım alanı bulurlar.
Paslanmaz çelik ürünler elbette hammadde olarak üretildikten sonra, farklı işlemlerden geçerek, hayatımızda hangi şekilde kullanılacaklarsa, o şekilde işlenmeye başlarlar. Genel olarak imalata levha, şerit, profil gibi şekillenmeye uygun olacak partiler halinde üretilirler. Bu işlemlerin ardından, üreticiler üretim hatlarına uygun olan partileri çekerek, üretim sürecinde bu hammadde/yarı mamulü kullanırlar. Elbette bu süreçten sonra işin montaj aşaması vardır. Üretilen parçaların birbirine eklenmesi, monte edilebilmesi için aynı özelliklere bazı ekleyicilere ihtiyaç duyulacaktır. Bu aşamada devreye paslanmaz cıvata ürünler girer. Farklı ölçü, tip ve boylarda olan bu ürünler, endüstri tesislerinden, kolunuzda ki saate kadar birçok alanda aktif bir şekilde kullanılacaktır.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?
Paslanmaz Cıvata Seçimi Neye Göre Yapılır?
Yapılan ürünlerin özelliğine göre cıvatalarında özellikleri değişiklik göstermektedir. Kullanılacak alan, cıvatanın seçiminde önemlidir. Paslanmaz çelikler bahsedildiği şekilde birçok alanda kullanılabilir. Endüstriyel tesisler, vanalar, hava ve kaynar su geçiş boruları gibi alanlar için de kullanılan bu ürün için farklı cıvata modelleri kullanırken, diğer eklentili alanlar için daha farklı cıvata modelleri tercih edilecektir. Burada önemli olan esneklik, kullanım alanının boyutları ve sabitlik gibi kavramların çıkartılmasıdır. Esneklik istenmeyen alanlarda germe cıvataları kullanılırken, küçük bağlantı alanları için tornavida ağızlı vidalar kullanılır. Bu açıdan bakıldığında paslanmaz cıvata kullanımı oldukça yaygın, aktif ve ideal bir ürün yapısına sahiptir. Sadece paslanmaz çeliğin eklentilerinde değil, hava, su, toz gibi maddelerin zarar vermesini önlemek amacı ile birçok alanda bağlantı elemanı olarak kullanılabilir.
Yapılacak olan işlemlerin tespiti sonrasında, etkin sonuçları alabilmek adına, nasıl bir ortamın olduğu, ne ölçülerde bir cıvata kullanılması gerektiği önemli ölçüde belirlenebilir. Güçlü yapıya sahip olan bu ürünler, doğru şekilde kullanıldıklarında uzun yıllar sorun çıkarmadan kullanılabilirler. Paslanmaz ürün olmalarından dolayı, etkili bir şekilde tüm sulu, tozlu alanlarda tercih edilirler. Korozyondan korunan yapıya sahip olmalarından dolayı, aktif bir şekilde havacılık, su tahliye istasyonları, gıda üretim tesisleri, sağlık cihazları gibi en önemli alanlarda etkin şekilde tercih edilmektedirler.
İlginizi çekebilir: 312 Paslanmaz Nedir Ve Nerelerde Kullanılır?
Paslanmaz Cıvata Neden Tercih Edilir?
Farklı ölçüler, farklı modeller şeklinde standart üretimi olan bu ürünlerin, zamana karşı önemli ölçüde direnç gösterdikleri görülmektedir. Bu bakımdan da etkili bir ürün olarak her sektörün tercih ettiği bir yapı sergilerler. Yapılacak olan üretim, montaj ve benzeri sistemlerde paslanmaz cıvata kullanmak için birçok neden vardır. Dayanımı yüksek, işlenebilen ve korozyona karşı dayanımlı olan bu ürünler, her anlamda sanayinin en çok tercih edilen ara elemanları olarak gözlemlenirler. Yapılacak olan işlemleri incelerken seçim yapmadan önce, kullanım alanın iyi belirlenmesi, esneklik ya da yüksek dayanım gibi olgular ortaya konması gerekir. Bu şekilde yanlış ürün kullanımı olmadan, gerçek anlamda etkin ve kesin çözümler elde edilmiş olacaktır.
Farklı özellikleri olan cıvatalar içinde germe tipi olanlar daha çok somun ile kullanılırlar. Flanş bağlantı aşamalarında da tercih edilen bu ürünler, eskime, küflenme ve paslanma yapmadıkları için etkin şekilde karşımıza çıkarlar. Havşa başlı paslanmaz cıvata modelleri ise, daha minik, küçük bağlantı yerlerinde kullanabilir. Allen ile monte edilebilen bu ürünler, küt uçlu ve vida görünümde olup, başlık kısımları farklıdır. Tüm cıvata modellerinde olduğu gibi bu ürünlerde de standart dünya ölçüleri kullanılmaktadır.
Küt uçlu, vida görünümü olan ama tepe kısımları allen başlı olan bu ürünler, farklı alanlarda montaj bağlantı elemanı olarak kullanılabilirler. Otomotivden, uçak ve hatta uzay sanayine kadar cıvata kullanımı oldukça yaygındır. Burada normal cıvata ile paslanmaz ürün tercihi yapılırken, tamamen kullanım alanı ve elde edilmek istenen özellik ön planda olacaktır. Bu özellikler dikkatle incelendiğinde, su ve diğer korozif maddelerle temasın olması durumunda paslanmaz türlerin kullanılması uygun olacaktır.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda Paslanmaz Cıvata hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslan çelik ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!