Alüminyum, dünya üzerinde oksijen ve silisyumdan sonra en çok bulunan üçüncü elementtir. Buna karşın, diğer elementler ile kıyaslandığında çok daha sonra işlenmeyen başlamıştır. Farklı amaçlarla kullanılan bu element, boru üretiminde de yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Esasında yumuşak bir element olan alüminyum, alüminyum boru üretimi içim farklı elementler ile alaşım haline getirilmekte ve bu sayede belirli bir düzeye kadar dayanıklılık kazanabilmektedir. Alüminyum borular, sahip oldukları nitelikler doğrultusunda farklı sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. Bünyesinde barındırdığı avantajlı özellikler nedeni ile her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanılan alüminyum borular, çeşitli çap ve ölçülerde üretilmektedir.
İlginizi çekebilir: Boru Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Alüminyum Boru Özellikleri
Alüminyum boruları avantajlı hale getiren ve farklı sektörlerde kullanım için cazip kılan bir dizi özellik mevcuttur. Bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Korozyon Direnci: Alüminyum boruları tercih sebebi haline getiren hususların başında, korozyona karşı gösteriş olduğu direnç gelmektedir. Korozyon direnci çok yüksek olmasa da belirli bir noktaya kadar paslanmayan bu borular, korozyon riskinin düşük olduğu alanlarda gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.
- Şekillendirilebilme Yeteneği: Alüminyum boru ürünlerinin öne çıkan özelliklerinden bir diğeri ise kolay şekil alabilmesidir. Sıcak yöntem ya da soğuk yöntem kullanılarak bu borular rahatlıkla şekillendirilebilmektedir. Bu da elastikiyet gereken tesisatlar için alüminyum boruları son derece işlevsel hale getirmektedir.
- İyi Düzeyde İletken Olması: Alüminyum ve alüminyumdan elde edilen borular hem elektriği hem de ısıyı daha başarılı bir şekilde iletebilme özelliğine sahiptir. Alüminyum borular bu yönüyle, demirden 4 kat daha fazla iletkenlik özelliğine sahiptir.
- Kolay Eklemlenebilir Olması: Alüminyum boruları avantajlı kılan bir diğer husus da çoğu tamamlayıcı ara eleman ile yüksek uyuma sahip olmasıdır. Yaygın olarak kullanılan birleştirme yöntemlerinin neredeyse tamamı, alüminyum boruların birleştirilebilmesinde kullanılabilmektedir.
- Sağlıklı Yapısı: Hem geçmişte hem de günümüzde yapılan pek çok araştırmaya göre alüminyum ve alüminyumdan elde edilmiş nihai ürünlerin sağlık açısından herhangi bir zararı söz konusu değildir. Bu nedenle de gıda tesislerinde alüminyum boru kullanımı ya da gıdalarda alüminyum folyo kullanımı oldukça yaygın görülen bir durumdur.
- Geri Dönüştürülebilme Kolaylığı: Alüminyum boruların en avantajlı yanlarından biri de tamamen geri dönüştürülebilir olmasıdır. Böylece kullanım ömürleri dolduktan sonra atık olarak ortaya çıkmaları söz konusu değildir. Bu malzemelerin geri dönüştürülmesi yoluyla yeni ürünler elde etmek ve katma değer üretmek mümkündür.
- Hafif Yapısı: Alüminyum boruların sahip olduğu avantajlardan bir diğeri ise hafif olmasıdır. Diğer boru çeşitleri ile kıyaslandığı zaman alüminyum boruların ağırlığı son derece düşüktür. Bu da kaliteli ancak hafif malzemenin gerektiği yerlerde kullanılabilmek için uygun bir malzeme olduğunu göstermektedir.
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Boru Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Üretilir?
Sık Kullanılan Alüminyum Kaliteleri
Alüminyum boru üretiminde kullanılan alüminyumun çok farklı kalite düzeyleri bulunmaktadır. Alüminyum kalitesinin artması, bir yandan ortaya çıkacak ürünün kalitesini artırırken; diğer yandan da maliyetin yükselmesine neden olmaktadır. Bu doğrultuda bahsedilebilecek ilk alüminyum türü 2024 alüminyumdur. 2024 alüminyum, kalite açısından oldukça düşük bir düzeydedir. Hem korozyon direnci hem de dayanıklılık açısından ortalamanın altında bir değere sahip olan bu ürün, fiyat bakımından en uygun olan alüminyum türüdür.
Bir diğer alüminyum kalitesi ise 7075’tir. Yüksek dayanıklılık değerine sahip bir alaşım olan 7075 alüminyum, korozyona karşı ortalamanın üzerinde bir direnç göstermektedir. Ayrıca çatlama ve kırılma gibi sorunlar da 2024 alüminyuma oranla daha az görülmektedir. Yani 7075 alüminyumlar, sağlamlık açısından da iyi denilebilecek bir düzeydedir. Yaygın olarak kullanılan bir diğer alüminyum türü ise 5086 alüminyumdur. Soğuk işlemler ile ileri düzeyde güçlendirilme olanağına sahip olan bu malzeme hem korozyon direnci hem de dayanıklılık açısından diğer iki türe göre oldukça ileri düzeyde değerlere sahiptir. Buna karşın fiyat açısından da en pahalı olan alüminyum türüdür.
İlginizi çekebilir:Paslanmaz Boru Çapları Nedir?
Alüminyum ile Paslanmaz Çelik Farkları
Paslanmaz çelik boru ile alüminyum boru arasında net olarak bazı ayrımlar bulunmaktadır. Bunların başında ağırlık gelmektedir. Alüminyum borular, çelik borulara oranla daha az yoğun bir yapıdadır ve bu yüzden de daha hafiftir. Bir diğer fark olarak alüminyumun daha düşük maliyetli olduğunu söylemek de mümkündür. Çeliğe kıyasla daha az işlem gerektiren alüminyum borular, bu nedenle daha düşük maliyetler ile üretilebilmektedir. Elektrik iletkenliği bakımından da alüminyum borular ön plana çıkmaktadır. Ancak dayanıklılık ve korozyon direnci açısından değerlendirme yapıldığı zaman, paslanmaz boruların açık ara önde olduğunu söylemek mümkündür.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda alüminyum boru türü hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Çelik Boru Nedir – Nerelerde Kullanılır?