paslanmaz redüksiyon türleri nelerdir

Boru sistemlerinde yaygın bir kullanıma sahip olan paslanmaz redüksiyon ürünleri, farklı çaplardaki boruların birbirilerine eklemlenmesini sağlayan ve bu sayede de akışın kesintisiz devam edebilmesini olanaklı hale getiren ara elemanlardır. Bunun yanında redüksiyonlar boru hatlarındaki basıncın artırılması ya da düşürülmesi amacı ile de tercih edilmektedir. Genellikle paslanmaz çelik malzemeden imal edilen redüksiyonlar hem korozyona karşı dirençli hem de dayanıklıdır. Ayrıca çelik redüksiyonlar, yüksek sıcaklık değerlerinde bile sorunsuz bir şekilde görevlerini yerine getirebilmektedir. Paslanmaz boru ölçütlerine paralel ölçütlerde üretimi yapılan redüksiyonlar, tüm bu özelliklerinden dolayı en sık tercih edilen bağlantı elemanlarıdır. Genellikle 304 paslanmaz çelik ve 316 paslanmaz çelik türlerinden yararlanılarak üretilen redüksiyonlar, kendi içlerinde şekillerine ve işlevlerine göre sınıflandırılmaktadır.

 

Eksantrik Redüksiyon

 

Boru hatlarındaki devamlılığın sağlanması adına kullanılan redüksiyon türlerinden biri olan eksantrik redüksiyonlar, doğrusal olmayan bir şekildedir. Genelde bir tarafı dar, diğer tarafı daha geniş olan bu redüksiyonlar, kolay döngü sağlanabilmesi amacı ile dirseklerde kullanılmaktadır. Boru içerisindeki sıvıların akışını düzene sokan eksantrik redüksiyonlar, akış sırasında meydana gelecek ses ve titreşimleri de minimum düzeye indirmektedir. Ayrıca diğer redüksiyonlara göre daha kısa boylu olan eksantrik redüksiyonlar, kullanım açısından ergonomiktir. İki tarafı eşit olan redüksiyonlar genellikle boru içerisindeki sıvının türbülans yaşamasına neden olmaktadır. Bu da akış düzeninin bozulması anlamına gelmektedir. Eksantrik redüksiyonlar türbülans ihtimalini de en düşük düzeye indirmektedir. Son olarak da borularda hava birikiminin engellenmesi adına eksantrik redüksiyonlar oldukça önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

 

Konsantrik Redüksiyon

 

Konsantrik redüksiyonlar, redüksiyon türleri arasında en sık kullanılanıdır. Eksantrik redüksiyonlar gibi paslanmaz çelik malzemeden üretilen bu redüksiyonlar, boru hatlarında oldukça işlevsel bir kullanıma sahiptir. Koni şeklinde olan ve her iki taraftan da eşit biçimde daralan bu redüksiyonlar, sistemdeki sıvıların sorunsuz bir şekilde aktarımını sağlamaktadır. İki tarafının eşit olmaması nedeni ile türbülans riski konsantrik redüksiyonlarda da oldukça düşük seviyededir. Ayrıca aynı nedenden dolayı akıştan dolayı oluşabilecek ses ve titreşimler de büyük ölçüde emilmektedir.

redüksiyon 

Gıda Redüksiyonu

 

Paslanmaz çelik malzemeler, gıda ile temas açısından uygundur. Ancak bu uygunluğun tam olarak sağlanabilmesi için bazı işlemlerin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bakteri barındırma ihtimali olan gözeneklerin yeterli ölçüde ortadan kaldırılmış olduğu parlak ve pürüzsüz paslanmaz borular, gıda endüstrisinde yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Özellikle bu alandaki sıvı maddelerin taşınması açısından önemli bir yere sahip olan paslanmaz çelik borular, gıda redüksiyonları ile tamamlanmaktadır. Şekil açısından konstanrik paslanmaz redüksiyon ile büyük bir benzerliğe sahip olan gıda redüksiyonları, daha fazla parlaklığa ve pürüzsüzlüğe sahiptir. Bu yüzden de sıvı gıda maddeleri ile temasında sağlık açısından sorun teşkil eden herhangi bir durum söz konusu değildir. Her iki yandan da eşit biçimde daralan gıda redüksiyonları, sıvıların daha dengeli ve kesintisiz akmasına imkân tanımaktadır. Özellikle akışkanlık değeri düşük olan sıvı maddeler, gıda redüksiyonları sayesinde daha rahat bir şekilde hareket edebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Redüksiyon Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Dişli Redüksiyon

 

Dişli redüksiyon ürününün diğer redüksiyonlardan en büyük farklı, kaynak yerine dişliler kullanılarak monte edilmesidir. Eksantrik, konstantrik ve gıda redüksiyonları kullanılacakları borulara kaynak yardımı ile sabitlenirken; dişli redüksiyonlar kendi üzerlerinde bulunan dişliler ile borular üzerinde bulunan dişlilerin çiftleştirilmesi ile tamamlanmaktadır. Dişli redüksiyonlar, normal boru sistemlerinden ziyade endüstriyel ve ticari alanlarda tercih edilmektedir. Özellikle sulama sistemlerinde ve petrol hatlarında dişli redüksiyonlardan yararlanılmaktadır. Bu durumun temelinde, dişli redüksiyonların daha kolay monte edilebilmesi ve arıza durumlarında da daha hızlı bir şekilde müdahale edilmesine olanak tanıması gelmektedir. Ayrıca dişliler sayesinde sıvının akış basıncı da ayarlanabilmektedir.

dişli redüksiyon

Nipel Redüksiyon

 

Kullanımı çok yaygın olmasa da nipel redüksiyonlar da redüksiyon çeşitleri arasında yer almaktadır. İr ucu dişli, diğer ucu dişsiz ya da her iki ucu da dişli olabilen nipel redüksiyonlar, genellikle 5 ila 10 cm arasındaki çaplarda üretilmektedir. Diğer redüksiyonlar gibi paslanmaz çelik malzemeden imal edilen nipel redüksiyonlar, sıvı akışını hızlandırma ya da yavaşlatma gibi herhangi bir niteliğe sahip değildir. Yalnızca borular arasındaki bağlantının sağlanmasına yardımcı olan bir ara elemandır. Bu yüzden de diğer redüksiyonların bir miktar gerisinde kalmaktadır.

 

Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz redüksiyon  hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Üç Yollu Vana Nedir? Kullanım Alanları Ve Avantajları Nelerdir? 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67