paslanmazmanson

Flanş boru hatlarında ve makinelerin çeşitli parçalarında sızdırmayacak düzeyde birleştirme sağlamak için kullanılan bir ara elemandır. Özellikle basınçlı akışın söz konusu olduğu yerlerde tercih edilen flanşlar, dairesel bir yapıya sahiptir. Nadiren de olsa farklı şekillerde flanşların üretildiğine rastlamak mümkündür. Dairesel şekildeki flanşların karşılıklı olarak yerleştirilmesi ve cıvatalar yardımı ile birleştirilmesi ile sızdırmazlığın sağlanması amaçlanmaktadır. Sıvı contalar ile de bu birleşme pekiştirilmeye çalışılmaktadır. Flanş ürünleri üzerinde yer alan cıvata yuvalarının sayısı, kullanılacak sistemdeki basınca göre değişiklik göstermektedir.

En işlevsel flanşlar, paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. 304 paslanmaz çelikler ile 316 paslanmaz çelikler, flanşların üretiminde en çok tercih edilen malzemelerdir. Hem basınca hem de korozyona karşı dayanıklı olan paslanmaz flanşlar, sıvı akışının kesintisiz ve sızdırmasız bir biçimde sürdürülebilmesi açısından önemli bir görevi yerine getirmektedir. Paslanmaz flanşlar, çaplarına ve dayanabilecekleri basıncın miktarına göre farklı sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Ürünler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Paslanmaz Düz Flanş

paslanmazflansnedir

Adından da anlaşılacağı üzere paslanmaz düz flanşlar, dairesel ve çıkıntısız bir yapıdadır. Karşılıklı olarak borulara geçirilen flanşlar, cıvatalar yardımı ile birbirlerine sabitlenmekte ve bu şekilde sızdırmazlık sağlanmaktadır. Ancak flanşların daha işlevsel hale gelebilmesi açısından birleştirme işlemi öncesinde flanşlar arasına conta yerleştirilmektedir. Paslanmaz düz flanş ürünleri, basıncın çok yüksek olmadığı alanlarda kullanım için uygundur. Daha yüksek basınç değerleri için, yapısal olarak güçlendirilmiş olan flanşların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Paslanmaz Kaynak Boyunlu Flanş

paslanmazflans

Flanşlar büyük ölçüde cıvatalar yardımı ile birbirlerine sabitlenmektedir. Ancak bu durum kaynak boyunlu flanşlar açısından geçerli değildir. Yanlarının düz yapıda olmasına karşın orta kısmında bulunan boyun, karşıda bulunan borudaki flanş üzerinde yer alan boyun ile alın alına kaynatılmaktadır. Kaynak boyunlu flanş seçimi yaparken, kaynak yapılabilir özelliği en yüksek olan malzemelerin seçilmesine dikkat edilmelidir. İki flanşın arasına yapılacak kaynağın sağlam olması, kullanım ömrü konusunda da doğrudan belirleyicidir. Kaynak boyunlu flanşların sızdırmazlık düzeyleri oldukça yüksektir. Bu yüzden de ortalamanın üzerinde basınç değerlerine sahip tesisatlar için oldukça uygundur.

Paslanmaz Serbest Flanş

paslanmazflansozellikleri

Paslanmaz serbest flanşlar, boru hatlarından ziyade makinelerde kullanılmaktadır. Yüksek titreşimin ortaya çıktığı ya da basınçlı madde geçişinin gerçekleştiği makinelerde sızdırmazlığı sağlamak için kullanılan serbest flanşlar, hat üzerinde hareket edebildiği için bu isimle anılmaktadır. Serbest flanş kullanımında makine üzerindeki flanş sabit, karşılığında bulunan hatta yer alan flanş ise hareketlidir. Ancak flanşın borudan çıkmasının engellenmesi için yaka kullanılarak kaynak yapılmaktadır. Bu da hattın daha güvenli bir hale gelmesini sağlamaktadır. Flanşın hareketli olması, conta kullanımını olanaksız hale getirmektedir. Ancak yine de serbest flanşlar son derece güvenilir ve kullanışlıdır.

Paslanmaz Flanş Kullanım Alanları Nelerdir?

flans

Paslanmaz flanş ürünlerinin kullanım alanları oldukça yaygındır. Bunların başında mühendislik ve sıhhi tesisat projeleri gelmektedir. Tesisat sızdırmazlığının sağlanabilmesi ve akışın daha güvenli hale getirilmesi için başvurulan flanşlar, petrol ve gaz aktarım hatlarında da sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle uluslararası petrol boru hatlarının kurulumu esnasında tüm boruların arasında mutlaka flanş kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak gemiler, ağır ve hafif üretim tesisleri ve kimyasal maddelerin yoğun olarak bulunduğu ağır sanayi kollarında da paslanmaz flanşların avantajlarından yararlanılmaktadır.

Paslanmaz Flanş Avantajları Nelerdir?

paslanmazflans

Paslanmaz flanş kullanımının ağır sanayi başta olmak üzere değişik iş kollarında tercih edilmesini sağlayan birtakım avantajlar bulunmaktadır. Bu avantajları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Korozyon Direnci: Diğer tüm paslanmaz ürünlerinde olduğu gibi, paslanmaz flanşların en büyük özelliği de yüksek korozyon direncine sahip olmasıdır. Paslanmaz çelik malzeme kullanılarak imal edilen bu ürünler, korozyon riskinin yüksek olduğu ağır şartlar altında bile yıllar boyunca kullanılabilmektedir.
  • Yüksek Mukavemet: Paslanmaz çelik flanşların sunduğu bir diğer avantaj da hem ısıya karşı hem de farklı dışsal etkenlere karşı dayanıklı olmasıdır. 800 ila 1000 dereceye varan sıcaklarda bile aksatmandan görevini yapabilen bu ara elemanlar, darbeler karşısında da oldukça dirençlidir.
  • Kolay Montaj ve Bakım: Çelikten imal edilen flanşların öne çıkan özelliklerinden biri de kolay montesinin kolayca yapılabilmesi ve gerektiğinde bakımlarının da aynı şekilde yapılabilmesidir. Parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olması nedeni ile bu ürünlerin temizlenmesi de gayet basittir.

 Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda sizlere paslanmaz flanş hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Türleri Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sistem-paslanmaz-koyu-1-1024x210

Kaliteli paslanmaz ürünleri için bize ulaşın

Teklif Al
close-link
Paslanmaz ürünleri için teklif alın
İletişim
close-image
0 (216) 499 27 67