Uzun ömürlü ve kullanışlı olmaları, paslanmaz malzemelerin her geçen gün daha fazla ilgi görmesine neden olmaktadır. Özellikle korozyon riskinin yüksek olduğu ve dayanıklılığın mecburiyet arz ettiği çalışma alanlarında paslanmaz malzemelerden yaygın olarak faydalanılmaktadır. Paslanmaz krom da bu doğrultuda kullanılan ürünler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Erime sıcaklığı 1907 derece olan bu malzeme, yüksek ısı direncine sahiptir. Paslanmaz kromun en belirgin özelliklerinden biri de sert olmasıdır. Bu sertlik, dayanıklılığın yanı sıra kolay kırılabilme gibi bir dezavantajın da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de dayanıklılığın daha önemli olduğu alanlarda, tek başına krom kullanmak yerine farklı alaşımlardan yararlanılmaktadır.
Paslanmaz Krom Nedir?
Paslanmaz krom estetik yönü ile de ön plana çıkmaktadır. Parlak ve pürüzsüz bir yapıda olması, tasarım amacıyla da bu malzemenin kullanımını mümkün kılmaktadır. Sahip olduğu tüm bu özellikler, paslanmaz kromun kullanım alanlarının her geçen gün yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Özellikle endüstriyel alanlarda paslanmaz kromun yeri oldukça büyüktür.
Doğada saf halde paslanmaz krom bulabilmek mümkün değildir. Kristal halde bulunan bu malzeme, farklı elementler ile yapılan alaşımlar sonucunda elde edilmektedir. Paslanmaz kromun sahip olduğu özelliklerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Uzun Ömürlüdür: Paslanmaz kromun en belirgin özelliklerinden biri, uzun ömürlü olmasıdır. Yüksek korozyon direnci sayesinde en zorlu koşullar altında bile sorunsuz bir şekilde işlevini yerine getiren paslanmaz krom yüksek korozyon riskinin olduğu alanlarda en çok başvurulan malzemelerden biridir.
- Geri Dönüştürülebilir: Dünyanın doğal kaynaklarının her geçen gün tükenmesi, ger dönüştürülebilir malzemelerin öneminin daha iyi anlaşılmasına neden olmaktadır. Paslanmaz krom malzeme ve bu malzemeden imal edilen tüm ürünler, kolayca geri dönüştürülebilmektedir. Bu yönüyle de paslanmaz krom hem ülke ekonomisine hem de doğaya değer katmaktadır.
- Dayanıklıdır: Paslanmaz krom oldukça sert bir malzemedir. Esneme gerektirmeyen ve dayanıklılığa gereksinim duyulan alanlar için en uygun malzemelerden biridir. Paslanmaz kroma bu sağlamlığı kazandıran sertlik, aynı zamanda kırılganlığının da artmasına yol açmaktadır.
- Kolay Temizlenebilir: Gözenekli bir yapıya sahip olmamasından dolayı paslanmaz kromun kir tutma düzeyi düşüktür. Bir bez ve sıradan temizleyiciler ile paslanmaz krom malzemenin ya da bu malzemeden imal edilen ürünlerin temizliğini yapabilme olanağı bulunmaktadır.
- Hijyeniktir: Paslanmaz krom malzemenin sahip olduğu en büyük özelliklerden biri de hijyenik olmasıdır. Bu gıda ile temasının mümkün olması anlamına gelmektedir. Her türlü sıvı ve katı gıda maddesinin üretilmesinde ve depolanmasında paslanmaz krom kullanımı mümkündür.
Paslanmaz Krom Nerelerde Kullanılır?
Paslanmaz kromun sahip olduğu özellikleri ve kullanım alanlarına sağladığı faydaları bunlarla sınırlandırmak olası değildir. Bahsedilen ve bahsedilemeyen tüm bu avantajlı yönleri nedeniyle paslanmaz krom çok farklı alanlarda kullanılan bir malzeme haline gelmiştir. Bu kullanım alanlarının başında paslanmaz çelik üretimi gelmektedir. Krom, bir malzemenin paslanmazlık özelliği kazanabilmesi için gerekli olan en temel malzemelerden biridir. Çeliğin içerisindeki krom miktarının artması, daha yüksek paslanmazlık değerine ulaşılmasını sağlamaktadır. Ancak bu aynı zamanda çeliğin esneklik özelliğini kaybetmesine ve daha sert bir hale gelmesine de neden olmaktadır. Bu yüzden de dengenin iyi kurulması ve farklı kullanım amaçlarına yönelik, değişen sertliklerde üretim yapılması gereklidir. Dünya üzerinde üretilen paslanmaz kromların büyük bir kısmı bu amaçla kullanılmaktadır.
Çelik üretiminin yanı sıra endüstrinin farklı dallarında da paslanmaz kroma olan ilgi son derece yüksektir. Mutfaklarda kullanılan malzemeler ile endüstriyel mutfak malzemelerinde en sık kullanılan malzemelerden biri paslanmaz kromdur. Daha önce de belirtildiği gibi, gıda ile temasa uygun bir malzeme olmasından dolayı, gıda üretimi yapan firmalarda da paslanmaz krom önemli bir yer tutmaktadır. Bunlara ek olarak korozyon riskinin yüksek olduğu kimya ve metalürji alanlarında, paslanmazlık özelliğinden dolayı paslanmaz kroma büyük gereksinim duyulmaktadır. Otomotiv endüstrisi, inşaat sektörü, metal ve döküm sanayi gibi ağır endüstriyel alanlarda da paslanmaz kroma başvurulmaktadır.
Su ile temasa uygun olması ve suyun yaratacağı korozyona karşı dirençli olması, şehir şebekeleri ile kanalizasyon sistemlerinde de paslanmaz kromdan yararlanmayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca bazı banyo malzemelerinin imalatı da bu malzemeden yapılmaktadır. Son olarak da mimari tasarımlarda, estetik ve parlak yönü dolayısıyla paslanmaz krom kullanıldığı söylenebilir.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda sizlere paslanmaz krom hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Ve Karbon Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir?