Sanayi Devrimi sonrasında endüstri alanında ön plana çıkan maddelerden biri olan çelik, zaman içerisinde işleme tekniklerinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak çok farklı formlara ulaşmıştır. Paslanmaz lamalar da bu doğrultuda ortaya çıkan çelik ürünleri arasında yer almaktadır. Paslanmaz lama nedir diye merak edenler açısından belirtmek gerekirse, hurda paslanmaz çeliklerin eritilmesi ve sonra da haddeleme yönteminden yararlanılarak düz bloklar haline getirilmesinden elde edilen malzeme olduğunu söylemek mümkündür. İçi çelik dolu malzeme olarak da adlandırılan paslanmaz lamalar, genellikle dikdörtgen şekildedir ve 90 derece açılı kenarları bulunmaktadır. 10 ile 120 mm arasında değişen genişliğe ve 5 ila 25 mm arasında kalınlığa sahip olan paslanmaz lamalar, ihtiyaca bağlı olarak daha farklı boyutlarda da üretilebilmektedir.
Paslanmaz çeliklerin yüzde yüze varan oranlarda geri dönüştürülebilir olması, paslanmaz lamaların ortaya çıkışının temelini teşkil etmektedir. Önce eritilerek büyük bloklar haline getirilen hurda paslanmaz çelikler, daha sonra bu blokların çeşitli merdanelerin arasından geçirilmesi ve inceltilerek sıkıştırılması ile paslanmaz lamalar haline getirilmektedir. Bloklar, silindirler yardımı ile düz hale getirildikten sonra istenilen boyutlarda kesilerek kullanıma sunulmaktadır.
Paslanmaz Lama Kullanım Alanları
Paslanmaz lama nedir sorusuna yanıt verdikten sonra, paslanmaz lamaların nerelerde kullanıldığının da üzerinde durmak gereklidir. Paslanmaz lamaların yaygın kullanım alanlarını dört başlık altında incelemek mümkündür:
- Gıda Endüstrisi: Paslanmaz çelik malzemeler, gıda endüstrisinde çok farklı işlevlerde kullanılmaktadır. Zararlı organizmaların yerleşmesine olanak tanımaması, sağlığa zararsız olması ve kolay temizlenebilir olması bu durumun öncelikli sebepleri arasındadır. Paslanmaz lamalar gıda endüstrisinde hareket aktarımı sağlayan parçalarda, makine şasilerinde ve karıştırıcı bıçaklarında tercih edilen bir malzemedir.
- İmalat Sanayi: Farklı makinelerin üretimlerinin yapıldığı imalat atölyelerinde de paslanmaz lamalardan yararlanılmaktadır. Özellikle talaşlı imalat için uygun bir malzeme olan paslanmaz lamalar, üzerlerine açılan yataklar sayesinde aktarım ünitelerinde aktif bir rol almaktadır.
- Gemi İnşaatı: Sürekli olarak tuzlu deniz suyu ile temas halinde olan gemilerin üretiminde paslanmaz çelik malzemelerden çok fazla yararlanılmaktadır. Korozyon direncinin yüksek olması, paslanmaz çeliğin gemilerdeki bu kullanımının başlıca sebebidir. Paslanmaz lamalar da gemilerde kullanılan şasilerin ve farklı mekanik parçaların imalatında kullanılmaktadır.
- Dekorasyon: Paslanmaz çelikler ve paslanmaz çelikten elde edilen lamalar parlak görünümleri sayesinde dekoratif amaçlı olarak da tercih edilmektedir. Özellikle çelik masa ve sehpaların üretiminde ya da üst geçitlerin korkuluklarında sıklıkla bu malzemenin kullanımına rastlamak mümkündür.
Burada başlıca dört kullanım alanından bahsedilmiş olsa da paslanmaz çelik lamaların kullanım alanları bunlarla sınırlı değildir. Çağın ihtiyaçlarını karşılamak için ileri düzey bir malzeme olan paslanmaz çelik lamalar, her geçen gün daha fazla yerde kullanılmaktadır.
Paslanmaz Lama Kalite Düzeyleri
Paslanmaz lama nedir sorusunu yanıtlarken, paslanmaz lamaların üretiminde kullanılan paslanmaz çelik kalitelerinden de bahsetmek gereklidir. Farklı kullanım amaçları doğrultusunda, paslanmaz lamalarda kullanılan çelik kalitesi de değişmektedir. Bu doğrultuda en sık kullanılan paslanmaz çelik türünün 316 paslanmaz çelikler olduğunu söylemek mümkündür. 316 paslanmaz çeliği avantajlı hale getiren temel husus, korozyona karşı sahip olduğu yüksek dirençtir. En ağır korozyon şartları altında bile uzun yıllar
dayanabilen bu malzeme, özellikle gemi endüstrisi ve ağır sanayi kollarında büyük bir avantaj yaratmaktadır. 316 kalitedeki paslanmaz çeliklerden elde edilen lamaların dezavantajı ise maliyetinin daha yüksek olmasıdır. Buna karşın paslanmaz lama üretiminde tercih edilen bir diğer çelik kalitesi olan 304 paslanmaz çelikler maliyet açısından daha uygundur. Ancak 304 paslanmaz çelikten imal edilen lamalarda da korozyon direnci yeterli düzeyde değildir. Bu hususlar göz önünde bulundurularak ihtiyaç doğrultusunda lama seçimi yapılmalıdır.
Paslanmaz Lama Fiyatları
Paslanmaz lama fiyatları, lama üretiminde kullanılan malzemenin kalitesi ve lamanın boyutu ile doğrudan bağlantılıdır. Ancak paslanmaz lama seçerken, fiyattan ziyade kaliteye dikkat edilmesi gereklidir. Zira yalnızca fiyatına bakarak karar vermek, kullanım ömrünün kısa olması nedeni ile istenilen düzeyde verim sağlayamayan ve bu yüzden de kısa bir süre sonra değişim gerektiren ürünlerin alınması gibi bir risk yaratmaktadır. Daha kaliteli bir paslanmaz lama seçimi yapmak, uzun yıllar boyunca kullanımı olanaklı kılacağından dolayı daha büyük avantaj sağlayacaktır.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda “paslanmaz lama nedir?” sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?