Boru hatlarında devamlılığı sağlamak amacıyla kullanılan bağlantı elemanları fittings olarak adlandırılmaktadır. Boruları birbirine bağlamak, manevra yapmak ve dallar oluşturmak amacı ile kullanılan fittings ürünleri, çok farklı malzemelerden imal edilmektedir. Bunlar arasında işlevselliği yönünden paslanmaz çelik fittings ürünleri daha yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Boru hattının düz bir zeminde ilerlemediği durumlarda, fittings ürünlerinden yararlanılarak boruların istenilen bölgelere taşınması sağlanmaktadır. Tesisat ve boru hatlarının oluşturulmasında kullanılan boruların sert malzemeden imal edilmiş olmalarından dolayı, doğrudan manevra yapabilme ihtimalleri yoktur. Bu yüzden de gerek hareketlilik, fittngs ürünleri aracılığı ile kazandırılmaktadır.
Paslanmaz Fittings Türleri
Paslanmaz fittings ürünleri, kullanım amaçları ve kullanım biçimleri doğrultusunda bazı sınıflandırmalara tabi tutulmuştur. Buna göre belli başlı fittings türleri olarak şunlardan bahsetmek mümkündür:
- Dişli Fittings: Fittings çeşitleri arasında en sık kullanılan tür olan dişli fittings ürünleri, sahip oldukları dişlilerin boru üzerindeki dişliler ile denkleştirilmesi ile bağlantı kurulmasını sağlamaktadır. Takılıp sökülmesinin kolay olması nedeni ile tesisatta meydana gelen arızalarda tüm tesisatın sökülmesi yerine, yalnızca arıza yapan kısmın sökülerek tamir edilmesine imkân tanımaktadır.
- Kaynaklı Fittings: Boru ile fittings malzemesinin kaynak ile birbirine sabitlendiği ve fittngs türüdür. Sağlamlığı açısından ön plana çıksa da tesisatı bir bütün haline getirmesi ve müdahale edilmesini zorlaştırması gibi bir dezavantaja da sahiptir. Ayrıca dişli fittings ürünlerine göre monte edilmesi daha zordur.
- Nipel: Boru bağlantı elemanlarından bir diğeri olan nipeller; iki ucu dişli, tek ucu dişli ve hortum uçlu olmak üzere farklı çeşitlere sahiptir. Boruların birbiri ile bağlanması açısından son derece önemli bir yere sahip olan nipeller daha çok petrol boru hatlarında, doğalgaz tesisatlarında ve bina içi tesisatlarda kullanılmaktadır.
Paslanmaz Fittings Kullanımının Avantajları
Paslanmaz fittings ürünlerinin giderek artan bir şekilde yaygınlaşmasının temelinde, bu ürünlerin kullanımının sağlamış olduğu avantajlar bulunmaktadır. Bu avantajların başında, adından da anlaşılacağı üzere paslanmaz olması gelmektedir. Kimyasallara ve doğal dış etkenlerin yaratacağı korozyona karşı yüksek dayanıklılığa sahip olan fittings ürünleri, mekanik dayanıklılık açısından da oldukça iyi bir değere sahiptir. Fittings ürünleri basınç ve darbe gibi faktörler karşısında, sorunsuz bir şekilde işlevini devam ettirebilmektedir.
Fittings ürünlerini tercih sebebi haline getiren avantajlardan bir diğeri ise yüksek ısıya maruz kalmaları durumunda herhangi bir olumsuzluğa yol açmamalarıdır. İçerisinde bulunan elementlerin düzeyine bağlı olarak 1000 derece sıcaklıkta bile rahatlıkla işlevini yerine getirebilen fittings ürünleri mevcuttur. Ayrıca paslanmaz fittings ürünleri hijyeniktir ve gıda ile temasının herhangi bir sakıncası yoktur. Buna ek olarak kolay temizlenebilmesi yönüyle de sıklıkla tercih edilmektedir.
Fittings Kullanım Alanları
Yukarıda da bahsedilen avantajlar doğrultusunda, paslanmaz fittings ürünlerinin kullanım alanlarının son derece geniş olduğunu söylemek mümkündür. Bu ürünlerin en sık kullanıldığı alanların başında evler gelmektedir. Doğalgaz, sıcak su ya da soğuk su tesisatlarının çekilmesinde paslanmaz fittings ürünleri hayati bir role sahiptir. Farklı endüstriyel alanlarda sıcak su, soğuk su, kimyasal maddeler, gazlar ve yağlar gibi maddelerin taşınabilmesi için de paslanmaz fittings tercih edilmektedir. Ayrıca otomotiv endüstrisinde hava su akış sistemlerinin üretiminde de bu malzemeden yararlanılmaktadır. Makro düzeyde ise petrol boru hatlarında, şehir içi su ve doğalgaz şebekelerinin çekilmesinde, kanalizasyon sistemlerinin donatılmasında fittings kullanılmaktadır.
Fittings Üretiminde Kullanılan Çelik Kaliteleri
Çelikler ve paslanmaz çelikler, içerdikleri elementlerin miktarına göre farklı sınıflandırmalara tabi tutulmaktadır. Fittings üretiminde kullanılan paslanmaz çelikler de belirli bir kalite standardına sahiptir. Bu konuda 304 paslanmaz çelikler ilk sırada yer almaktadır. Tüm dünyada kullanılan paslanmaz çeliklerin önemli bir kısmını teşkil eden 304 paslanmaz çelikler, kaynak yapılabilirlik açısından en yüksek değere sahip olan çelik türüdür. Bu yönüyle de kaynaklı fittings malzemelerin üretilmesinde ön plana çıkmaktadır. Korozyon direncinin yeteri kadar yüksek olmaması nedeni ile korozyon riskinin yüksek olduğu yerlerde kullanılması uygun değildir. 304 paslanmaz çeliklerin bir diğer özelliği ise maliyetinin diğer paslanmaz çeliklere kıyasla daha düşük olmasıdır.
Fittings üretiminde yaygın olarak kullanılan bir diğer paslanmaz çelik türü ise 316 paslanmaz çeliklerdir. Bu paslanmaz çelik türü, 304 paslanmaz çeliğe göre daha maliyetli olsa da pek çok yönden daha gelişkin özelliklere sahiptir. En ağır korozyon şartları altında bile yüksek verimlilik ile uzun yıllar boyunca bozulmayan 316 paslanmaz çelikler, kaynak yapılabilirlik ve dövülebilir olma açısından da ortalamanın üzerinde bir değere sahiptir.
Sistem Paslanmaz ekibi olarak bu yazımızda paslanmaz fittingsler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Paslanmaz çelik ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Paslanmaz Çelik Nipel Nedir?